importeren-brazilie

Importeren uit Brazilië: een stap-voor-stap handleiding

Handel met Brazilië

Brazilië is geen eenvoudig land om zaken te doen. Zeker als u niet bekend bent met de cultuur en de taal. Ook als u wilt gaan importeren uit Brazilië  krijgt u te maken met Braziliaanse leveranciers, interne logistiek en juridische contracten. Waar moet u rekening mee houden met import uit Brazilië en wat zijn de stappen die u moet nemen als u wilt gaan importeren uit Brazilië?

importeren-brazilieAls gevolg van de huidige economische crises is de export naar Brazilië sterk gedaald de afgelopen jaren. De import uit Brazilië daarentegen groeit nog steeds elk jaar en de verwachting is dat deze trend zich doorzet. Brazilië is rijk aan grondstoffen en hoogwaardige (ambachtelijk) producten. Daarnaast kent Brazilië een sterke creatieve sector wat zich vertaalt in wereldwijd bekende modemerken waarbij de Havaianas slippers natuurlijk de meest bekende merknaam is. Van de Braziliaanse goederenexport ging 5,3% naar Nederland en daarmee is Brazilië een belangrijke handelspartner voor Nederland

Importeren uit Brazilië kan een geweldige manier om uw bedrijf te laten groeien. Hier bieden we een stap-voor-stap handleiding voor het importeren uit Brazilië op een veilige en kostenefficiënte manier.

Import & export vergunning Brazilië (RADAR)

Alle import en export van en naar Brazilië vindt plaats via een online registratiesysteem, Siscomex, welke alle informatiestromen centraliseert. Voor het verkrijgen van toegang tot Siscomex is het noodzakelijk een vergunning aan te vragen. Deze vergunning, RADAR, wordt vrijgeven door de Braziliaanse belastingautoriteiten zodra aan alle voorwaarden wordt voldaan. Voor sommige producten worden additionele eisen gesteld. Voor het exporteren van drank uit Brazilië is bijvoorbeeld een afzonderlijke registratie vereist bij het Ministerie van Agrarische Zaken (MAPA).

Om te kunnen importeren uit Brazilië is het dus noodzakelijk een Braziliaans bedrijf te contracteren welke in het bezit is van deze RADAR vergunning.

Modaliteiten import uit Brazilië

Er bestaan twee verschillende modaliteiten hoe u uw goederen uit Brazilië kunt importeren:

  • directe import (exportação direta)
  • indirecte import (exportação indireta)

Direct imporeren uit Brazilië

Bij directe import uit Brazilië koopt de klant het product direct bij de fabrikant in Brazilië welke vervolgens zorg draagt voor het gehele export proces. Hier wordt verder geen gebruik gemaakt van tussenpersonen. De fabrikant in Brazilië factureert bij deze modaliteit direct aan de importeur / klant. Deze modaliteit wordt met name toegepast door grotere bedrijven welke over hun eigen import & export structuur bezitten naast de noodzakelijke ervaring.

Indirect imporeren uit Brazilië

Bij indirecte import maakt u gebruik van een tussenpersoon (trading company of comercial exportadora) welke het gehele export traject inclusief de interne logistiek voor haar rekening neemt in Brazilië. Bij deze modaliteit verwerft het import & export bedrijf in Brazilië zelf de goederen welke dienen te worden geëxporteerd. De exporteur is dus ook het import & export bedrijf in Brazilië en niet de fabrikant zelf. Met andere woorden, de fabrikant factureert in dit geval het import & export bedrijf in Brazilië terwijl de laatst genoemde de importeur / klant factureert.

Zakendoen in Brazilië vereist een gedetailleerde kennis en inzicht in de Braziliaanse cultuur en impliceert de nodige operationele en juridische risico’s. De interne logistiek in Brazilië is altijd een heikel punt. Een betrouwbare leverancier vinden kost de nodige inspanning daarnaast wordt bij het Braziliaanse midden- en kleinbedrijf vaak geen Engels gesproken. Persoonlijke relaties zijn belangrijk en in de meeste gevallen noodzakelijk om efficiënt te kunnen ondernemen in Brazilië. Directe import vereist een grondige kennis van de Braziliaanse markt. Als u nieuw bent in Brazilië en geen lokale aanwezigheid heeft, zal indirecte import in de meeste gevallen de meest veilige manier zijn voor het importeren van uw goederen uit Brazilië. Daarnaast zal het ook in vele gevallen voordeliger zijn. Waarschijnlijk heeft het import & export bedrijf in Brazilië betere prijsafspraken en is beter op de hoogte van de meest voordelige manier met betrekking tot het exporteren van uw producten uit Brazilië .

De prijsverschillen en kwaliteit tussen verschillende Braziliaanse import & export bedrijven kunnen sterk uiteenlopen. Laat u goed informeren voordat u uw keuze maakt!

Het importeren van kleinere hoeveelheden

Bij het importeren uit Brazilië, kunt u kiezen tussen:

  • Full Container Load (FCL) en
  • Less than Container Load (LCL)

Als u van plan bent om producten te importeren uit Brazilië maar de hoeveelheid is niet voldoende om een volledige 20ft of 40ft zeecontainer te vullen, kan LCL de meest kostenefficiënte oplossing zijn. LCL betekent dat uw lading wordt gecombineerd met andere scheepvaart zendingen. U deelt de ruimte en de kosten van één container met andere verschepers. De modaliteit van LCL stelt importeurs in staat om kleinere hoeveelheden te verschepen op een voordelige manier. Ladingen met een volume zo weinig als één kubieke meter kunnen al worden verscheept in LCL-modus.

In het algemeen biedt zeevracht scheepvaart de goedkoopste optie voor het vervoer zelfs voor kleinere hoeveelheden. We kunnen u concurrerende tarieven biedenvoor al uw import uit Brazilië met volumes vanaf één kubieke meter met deur-tot-deur service.

Belastingaspecten bij import uit Brazilië

In lijn met het export beleid in andere landen, probeert ook Brazilië haar export te stimuleren. Zo hebben Braziliaanse exporteurs recht op vrijstelling van verschillende belastingen. Om deze vrijstellingen ook daadwerkelijk te realiseren dient aan strikte voorwaarden te worden voldaan. Wij zorgen ervoor dat deze voordelen worden gerealiseerd en aan onze klanten worden doorberekend.

Naast algemene belasting stimuleringsmaatregelen, kunnen er ook sector specifieke stimuleringsmaatregelen van toepassing zijn.

In Brazilië geproduceerde goederen zijn onderhevig aan een export belasting. Als belastinggrondslag geld de FOB waarde. Omdat Brazilië voor haar begroting erg afhankelijk is van de inkomsten welke samenhangen met de export, zal in de meeste gevallen, ter stimulering van de export, een nul tarief van toepassing zijn.

Nederlandse en Europese wetgeving

Als u goederen vanuit een land buiten de EU importeert krijgt u te maken met de Douane. In de meeste gevallen zult u invoerrechten moeten betalen. Daarnaast kunnen er nog andere voorschriften van toepassing zijn, zogenaamde niet-tarifaire technische belemmeringen. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu.

Het is dus van essentieel belang om alle Europese en Nederlandse wetgeving in kaart te brengen zodat uw producten uit Brazilië ook daadwerkelijk vrijgegeven worden door de Douane. Wij kunnen dit hele traject voor onze rekening nemen.

 

Als import en export bedrijf in Brazilië met een RADAR licentie vallen wij onder het regime ´exportação indireta´ wat dus inhoudt dat wij zorg dragen voor alle export processen binnen Brazilië. Ook bieden wij logistieke diensten aan binnen Brazilië. Op deze manier kunnen wij uw complete import- en exportstroom uit en naar Brazilië verzorgen en u deur-tot-deur service verlenen. Wij importeren uw producten uit Brazilië voordelig en veilig.

Wilt u graag weten wat wij voor u kunnen betekenen of wilt u een quote ontvangen? Neemt u dan contact met ons op.

 

Nuttige links:

How to export from Brazil – The Brazil Business

Handel en economie Brazilië – Rijksdienst voor ondernemend Nederland

Handels- en investeringscijfers Nederland -Brazilië – Rijksdienst voor ondernemend Nederland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.